Oplysninger om træning i varmt vand

Rigtig mange gigtramte deltager i varmtvandstræning. Det er en god måde at styrke muskler og led på, og velegnet fordi den kan bruges af næsten alle gigtramte - uanset hvor bevægelseshæmmet man er.

Samtidig er det en god social aktivitet, da træningen foregår i små grupper.

Varmtvandstræning foregår i et bassin med 33-36 grader varmt vand. Det er en skånsom, men samtidig effektiv motionsform, hvor du træner din kondition, bevægelighed, muskelstyrke og balance. Du kan også bruge varmtvandstræning til afspænding og smertelindring.

Træning i varmt vand er populært blandt mange mennesker med gigt, og det er der god grund til. For selvom du måske har svært ved at deltage i andre motionsformer, så kan de fleste deltage i varmtvandstræning.

Det varme vand gør, at musklerne og leddene bliver mere smidige, og derfor vil man typisk opleve færre smerter under øvelserne. Træning i vand kan simpelthen noget, som træning på land ikke kan.

Gigtforeningen har derfor igennem mange år arbejdet for, at så mange gigtramte som muligt kan få adgang til træning i varmtvandsbassiner. Dette arbejde har båret frugt. I dag kan gigtramte deltage i varmtvandstræning mange steder i landet organiseret af Gigtforeningens lokalkredse og ledet af en fysioterapeut eller en instruktør.

Forudsætninger for deltagelse i træning i varmt vand
De fleste gigtramte kan have glæde af varmtvandstræning, men der er dog visse helbreds- og hygiejnekrav, som skal opfyldes - både af hensyn til dig selv og til de andre, som træner:

  • Du må ikke lide af hyppige eller ukontrollable besvimelsesanfald, krampetilfælde eller epilepsi.
  • Du må ikke have en alvorlig hjertesygdom eller svær blodtryksforhøjelse.
  • Astma kan være så voldsom at bassintræning ikke kan gennemføres. Bruger du astma-spray er det en god idé at have den med på bassinkanten, hvis du skulle få et anfald.
  • Fortæl instruktøren om den medicin du tager. Efter indtagelse af visse gigtmediciner skal der gå 2-5 dage før, man må gå i bassin.
  • Du må ikke have problemer med at holde på urin eller afføring.
  • Du må ikke lide af smitsomme sygdomme, herunder fodvorter og hudsvamp.
  • Du må ikke have åbne sår.
  • Husk at bruge badesandaler til og fra bassinet.


Det er vigtigt for dig selv og andre, at du kan opfylde disse forudsætninger. Også selv om det kan være noget, du ikke bryder dig om at tale med en fremmed om. Rådfør dig evt. med din læge, hvis du er i tvivl om noget vedr. ovenstående.